Kaivoin parin vuoden takaiset Kirsti Soukan työväenopistossa pitämän erittäin innostavan huopakollaasikurssin muistiinpanot esiin. Kirsti antoi silloin hyvät ohjeet huopakollaasin kolmesta eri tekovaiheesta:
1. Esihuovan valmistaminen kollaasin materiaaleiksi.
Värillisiä villoja voi sekoittaa monella tavalla. Huovan päälle ja alle voi lisätä erilaisia kankaita, jotka muuttavat kankaan värisävyjä. Langoilla voi luoda linjoja ja muuttaa pintarakennetta. Esihuopaa voi kirjoa käsin ja koneella.
2. Huovutetun esihuovan käsittely.
Mieleiseksi työstetty esihuopa paloitellaan. Palat sommitellaan uudelleen yhteen visuaaliseksi kokonaisuudeksi ja ommellaan yhteen. Kokonaisuutta voi jälleen kirjoa, liittää lisää villaa, kankaita, huopaa. Siihen voi tehdä reikiä, halkioita ja palkeenkieliä.
Lopuksi kollaasi huovutetaan ja vanutetaan valmiiksi.
3. Valmiiksi vanutetun huovan käsittely.
Kuivunutta työtä voi jälleen kirjoa käsin, koneella ja intarsialla lisää. Pintaa leikkelemällä voi saada esille yllättäviä värejä!
Huopakollaasin viimeistely on tärkeä vaihe, mutta onneksi Kirsti antoi meille siitäkin hyvät ohjeet.
Mielikuvakseni kurssista jäi, että huopakollaasin teko on ihanaa. Työskentelyyn saa vain heittäytyä ja voi antaa työlle vapauden viedä eteenpäin!
Lähikuva Kirstin kurssilla tekemästäni työstä:
Huopataiteilijoiden nettisivustoja, joista olen hakenut virikkeitä työhöni:
Chad Alice Hagen
Jeanette Appleton
Lyn Griffiths
Niin kuin usein käy, kun joku asia on tärkeä, siihen törmää kaikkialla. Kirjakaupasta löysin aivan sattumalta aiheeseen liittyvän hyvän kirjan, jonka kollaasin teko-ohjeita olen tutkinut ja katsellut hienoa kuvitusta.
Collage sourcebook : exploring the art & techniques of collage.
Hove, East Sussex : Apple, 2004.
ISBN 978-1-84092-465-7